Trg je preplavljen s ponudbo blagovnih znamk različnih pasjih šamponov, zato je še toliko bolj pomembno, da ste pozorni pri izbiri šampona za vašega psa.

 

  1. Kakšen šampon potrebujete za vašega psa?

  2. Zakaj naravni šampon za pse?

  3. Razlogi zakaj uporabiti naravni šampon za pse

  4. Ali obstajajo posebni šamponi za pse?

 

 

Kakšen šampon potrebujete za vašega psa?

Posamezni hišni ljubljenčki potrebujejo različne vrste šamponov. Zelo na splošno ponujajo najboljši šamponi različne lastnosti za različne dlake in vrste pasje kože.  Nekateri so zasnovani za odstranjevanje umazanije in posvetlitev dlak, medtem ko so drugi namenjeni odstranjevanju parazitov. Bistveno je, da šamponi za pse, dosegajo pričakovane lastnosti, so prilagojeni dlaki in koži vašega psa.

 

Sestavine in alergije
Ko sestava šampona ni dobra za vašega psa, gre lahko marsikaj narobe. Preberite oznako izdelka, da preverite, ali je vaš pes alergičen na kateri koli element v sestavi šampona.

Učinkovitost šampona
Učinkovitost šampona se meri predvsem v porabljeni količini šampona in času, ki ga potrebujete da dosežete želeni učinek.

Fizikalne lastnosti šamponov
Za doseganje učinkovitosti šampona mora imeti šampon nekaj osnovnih lastnosti. Dobri šamponi za pse se zlahka penijo, imeti morajo nizek PH, ne-agresiven vonj in lastnot vzdrževanja ustrezne vlažnosti na površini pasje kože.

Enostavnost uporabe
Šampon mora biti enostaven za uporabo in dosegati predvideni namen. Osnovni namen šampona za kopanje psa ni samo površinska nega dlak, ampak tudi odstranjevanje maščob ter trugih kožnih madežev.

 

Zakaj naravni šampon za pse?

Sestava človeške kože je precej drugačna od pasje, zato je zelo pomembno, da za nego vašega psa ne uporabljate šamponov za ljudi! Uporabljajte šampone za pse, še posebej priporočljiva je uporaba naravnih šamponov za pse. Šamponi z modnimi sestavinami so slabi za kožo vašega psa; če dvomite, bodite pozorni na svojega psa po kopanju s poceni šamponom in opazili boste razliko, ko preidete na naravne šampone. 

 

Razlogi zakaj uporabiti naravni šampon za pse

Višja pH vrednost

Naravni šamboni za pse ne izsušijo kože, ker imajo višjo pH vrednost. Sestavine, ki se uporabljajo pri izdelavi ekoloških šamponov, so zelo prijazne in dejansko koristne za kožo in splošno zdravje vašega psa.

 

Temeljito čiščenje

Naravni šamponi za pse vsebujejo sestavine, kot so eterična olja, ki jih lahko pomagajo temeljito očistiti in zaščititi pred prhljajem, srbečico ali luščenjem. 

 

Brez barvil in barvil

Barvila so zelo škodljiva za kožo vašega psa. Ko te kemikalije pridejo v stik z njihovo kožo, lahko povzročijo srbenje ali celo resne zdravstvene težave. 

 

Pomaga pri zdravljenju kožnih obolenj

Naravni šamponi za pse vsebujejo številne zdrave sestavine, ki jih lahko uporabite za lajšanje njihovega stanja. Na primer, ovsena kaša pomaga lajšati draženje in srbenje. Prav tako lahko pomaga zmanjšati število klopov in bolh na koži vašega psa. Organski šamponi dajejo vašim psom zelo izrazit sijaj.

 

Ali obstajajo posebni šamponi za pse?

Obstajajo različne vrste šamponov za pse, a obstajajo posebni šamponi, ki so namenjeni negi psov s posebnimi težavami. Zasnovani so za reševanje določenega problema hišnega ljubljenčka. 

Zdravilni šampon za psa
Zdravilne šampone predpiše veterinar v hudih primerih kot del zdravljenja. Večina zdravilnih šamponov vsebuje protivnetne elemente, kot so nesteroidna protivnetna zdravila in derivate kortikoidov, kot je hidrokortizon.

Psi z alergijo
Hipoalergijski šamponi zmanjšajo draženje kože in so koristni pri preobčutljivosti kože. Kot posledica preobčutljive koše se pogosto kažejo različne kožne reakcije v obliki izpuščajev brez specifične etiologije. Za šamponiranjem psov s preobčutljivo kožo so primerni tudi šamponi na rastlinski osnovi, še posebej tisti za pse s občutljivo dlako in nevtralnim pH.