Ali ste že kdaj pomislili, da bi svojega kosmatinca razveselili s priboljškom papaje? Če slučajno še niste je sedaj zadnji čas, da to poskusite in mu privoščite slastno minutko.

Sušena papaja kot pasji priboljšek je izjemnega okusa in odlično žvečljiva, kar bo koristilo tudi pasji ustni higieni in dobri prebavi.

Ste mu že kdaj želeli ponuditi papajo, avokado ali katero drugo sadje in niste bili prepričani kako bi to vplivalo na vašega psa? Ste se morda spraševali ali je papaja sploh primerna zanj? Vse skrbi so popolnoma odveč. Psi lahko uživajo papajo tako kot ljudje, potrebno pa je le paziti v kakšnih količinah jo vaš ljubljenček zaužije.

Koristi pasjih priboljškov iz papaje

Hranjenje vašega psa s papaja priboljški v primerni količini lahko ima številne prednosti pri njegovem zdravju. Papaja je sadež, ki ima v sebi številne koristne stvari, kot so:

  • Vsebnost vitamina K, C, E, A, ki povečujejo energijo vašega psa in krepijo imunski sistem
  • Kalcij, magnezij, minerali kalija, ki pozitivno vplivajo na rast psa
  • Visoka vsebnost vlaknin, ki lahko preprečujejo debelost in hkrati poskrbijo za zdravo prebavo vašega ljubljenčka
  • Dobra strukura oz. konsistenca priboljška predstavlja večjo žvečljivost

Kako se papaja pridobiva

Papaja originalno izvira iz Mehike in drugih držav srednje ter južne Amerike. Že od nekdaj je znana kot čudežen sadež, dandanes pa velja kot obvezna sestavina v Azijskem svetu kulinarike. Prav zato je tudi danes Indija največji proizvajalec papaje na svetu. Ali ste vedeli, da na letni ravni proizvede kar 5,6 milijonov sadežev papaje.

Sadež papaja raste na drevesu in najbolje uspeva v vročih predelih sveta, kar pomeni, da ga najdemo večinoma v tropskih in zmeraj bolj pogosto tudi v subtropskih predelih sveta.

Je bolje izbrati svežo ali sušeno papajo?

Kljub temu, da imata tako sveža, kot sušena papaja številne pozitivne vplive na vašega psa, je potrebno med njima razlikovati. Vsaka po sebi ima številne prednosti, ki bodo koristile vašemu ljubljenčku.

Sušena papaja vsebuje sicer malo vode, ima pa večjo količino sladkorja, kar jo dela okusnejšo. Njena trša struktura in predvsem struktura papaja priboljškov bo vašemu psu ponujala boljšo žvečljivost, kar pozitivno vpliva na njegovo razpoloženje in zobe. Med žvečenjem se jim namreč sprošča hormon sreče, tako da mu lahko z enim koščkom papaje priboljška zagotovo polepšate dan.

Seveda je potrebno paziti na količino sušene papaje, ki mu jo privoščite. Posebej previdni bodite, če ima vaš pes težave s povišanim sladkorjem. V tem primeru je zanj primernejša sveža papaja, ki vsebuje več vode in manj sladkorja.

Zakaj je koristen vitamin C?

Velika večina ljudi se zaveda, da je za preživetje ključen vnos vitamina C in ga zato uživa vsak dan. Velikokrat se sprašujemo ali ima vitamin C enak pomen tudi za naše ljubljenčke. Vsi psi pridelujejo vitamin C v telesu, zato je kar nekaj časa veljalo prepričanje, da ga ne potrebujejo v njihovi prehrani. To je veljalo vse do raziskave leta 1942, ki je pokazala, da psom v veliki meri, primanjkuje vitamina C.

Na pomanjkanje vitamina C se moramo še posebej osredotočiti pri psih, ki imajo težave s kožo, zbolevajo z vročino in tistih, ki so nenehno izpostavljeni večjim obremenitvam in stresu. Prav psihični stres in previsoke obremenitve so najbolj pogost vzrok za pomanjkanje vitamina C. To lahko velikokrat opazimo pri lovskih, tekmovalnih in policijskih psih.

S pravo količino vitamina C dvignemo imunski sistem našega ljubljenčka in mu s tem omogočimo, da se izogne številnim boleznim. Zaužitje vitamina C bo povečalo število protiteles v telesu vašega psa, ki se borijo proti bakterijam in virusom. S tem mu boste omogočili, da se bo lahko boril proti številnim boleznim.

Prav tako je zelo priporočljiv pri manjših pasjih ljubljenčkih, saj pomaga ustvarjati kolagen, ki pa je ključen faktor pri pravilni rasti sklepov in kosti. Prav zato se vnos večje količine vitamina C svetuje tudi za starejše pse, ki potrebujejo kolagen pri kakršnemkoli okrevanju.

Pozitivni vpliv na pasji prebavni trakt

Papaja je sestavljena iz 88% vode in 11% ogljikovih hidratov, slednji so sestavljeni iz sladkorja in vlaknin. Prav zaradi vsebnosti vlaknin in sladkorja papaje so papaja priboljški odlična rešitev za prekomerno debelost vaših ljubljenčkov.

Vlaknine bodo reševale prebavne težave vaših psov, saj delujejo, kot naravno blaženje trebušnih težav tako pri ljudeh, kot tudi živalih. Visoka vsebnost vlaknin, mineralov in vitaminov bo vašim štirinožnim prijateljem preprečevala napihnjenost in napenjanje.

Za katere pse je papaja primerna?

Papaja v veliki meri pozitivno vpliva na zdravo prebavo vašega kužka. Vendar ne smemo pozabiti na njene preostale karakteristike. Zaradi preostalih pozitivnih vplivov se papaja priporoča tudi pri ostalih zdravstvenih težavah.

Tako je primerna za pse, ki imajo:

  • težave s prekomerno težo
  • alergijske reakcije
  • pankreatitis
  • slab imunski sistem
  • bolezni jeter/ledvic
  • diabetes

Priporočena dnevna količina

Primerna dnevna količina papaja priboljška je odvisna od velikosti psa in njegovega odziva na njo. Pri prehrani vašega psa ne smete pozabiti, da papaja ne sme služiti kot glavni obrok. Že sedaj jo vsebuje približno 5% pasje hrane. Večinoma je to mokra pasja hrana in ne suha. Papaja priboljšek lahko služi, kot ˝sladica˝, ki pa bo imela številne pozitivne vplive na njegovo zdravje. Prav tako jih lahko uporabite pri treniranju vašega ljubljenčka.

Vsako živilo vpliva drugače na črevesje živali, zato se kot prvo prepričajte, da papaja ne vpliva negativno na vašega psa. Med drugim pazite, da morda vaš ljubljenček ni alergičen na papajo.

Poskusite mu ponuditi na začetku en priboljšek in videli boste kako se bo nanj odzvala njegova koža, prebava, imunski sistem, ipd. Kljub njenim pozitivnim vplivom vam svetujemo, da se pred hranjenjem vaše živali v večjih količinah posvetujem z veterinarjem ali drugim strokovnjakom.

Zaključne misli

Kot ste lahko videli sta sadež papaja in papaja priboljšek primerna tako za manjše, kot tudi večje pse. Številne pozitivne lastnosti pa bodo samo pripomogle k njegovemu zdravju.

Upamo, da vam je prebiranje članka koristilo in ste z njim pridobili številne pomembne podatke. Sedaj lahko mirne vesti razvajate vašega psa s papaja priboljški.

V primeru kakršnihkoli dodatnih vprašanj smo vam zmeraj na voljo in vam z veseljem pomagamo :)