Mnogi od nas imamo radi svoje pse in želimo, da so čim bolj zdravi in ​​srečni. Vendar pa skrb za psa presega zgolj zagotavljanje hrane, vode in zadostnega gibanja. Vzdrževanje dobre higiene naših ljubljenih psov je pomembno tudi za njihovo splošno zdravje in dobro počutje.

Pravilna nega in čistoča psa je pomemben del skrbništva psa.

Krtačenje psa

Redno krtačenje pomaga zmanjšati izpadanje in ohranja dlako v dobrem stanju. Pse je potrebo tudi redno kopati. Najbolje je, da uporabite šampon, posebej zasnovan za pse, saj so človeški šamponi lahko preveč agresivni in odstranijo maščobo na pasji dlaki, ki nudi vašemu psu naravno zaščito dlake.

Čiščenje pasjih ušes

Psu je treba redno pregledovati in čistiti tudi ušesa. To pomaga preprečiti okužbe in druge ušesne težave. Pomembno je, da uporabite posebno oblikovano raztopino za čiščenje ušes, narejeno posebej za pse.

Zobna higiena psa

Zdravi zobi so za psa nadvse pomembni, zato je potrebno nameniti dovolj pozornosti tudi zobni higieni vašega psa. Lastniki hišnih ljubljenčkov bi morali svojemu psu vsaj enkrat na teden umiti zobe s posebno zobno ščetko in zobno pasto, namenjeno za pse. To pomaga preprečevati nastajanje zobnih oblog in ohranja njihov svež vonj.

Nega pasjih tačk

Pasje tačke so vsakodnevno izpostavljene različnim vplivom, še posebej so izpostavljene šapice, ki se poleti dotikajo vročega čestišča, pozimi jih pa draži oster led in sol. Pasje tačke je priporočljivo redno negovati s kremo za nego pasjih tačk. K redni negi pasjih tačk sodi tudi striženje pasjih krempljev. Ko so pasji kremplji predolgi, lahko psu povzročijo bolečino in nelagodje pri hoji. Najbolje je, da uporabite posebne ščipalke za striženje krempljev hišnih ljubljenčkov. Dodite pazljivi, da krempljev ne zarežete previsoko in zarežete v živi del, zato priporočamo da to opravi pasji frizer ali veterinar.

Čisto okolje

Nenazadnje je pomembno ohraniti pasje okolje čisto. To vključuje njihovo posteljo, posodo za hrano, igrače in vse ostalo, s čimer pridejo v stik. Tudi iz prostora kamor hodijo psi na potrebo redno odstranite pasje iztrebke in jih odstranite na kompost. Da vonj na kompostu nebo premočan, priporočamo uporabo BIO razgradljivih vrečk za pasje iztrebke. Čisto okolje pomaga preprečiti širjenje mikrobov in jih ohranja zdravje.

Z upoštevanjem teh higienskih nasvetov lahko lastniki psov in hišnih ljubljenčkov nasploh poskrbijo, da ostanejo živali zdrave in srečne. Le z rednim negovanjem in drugimi higienskimi praksami lahko pes ostane zdrav in uživa dolgo in srečno življenje.