Se tudi vi sprašujete, ali so bile narejene kakšne raziskave oz. študije o veganskih psih in ali se lahko psi prehranjujejo vegansko?

V nadaljevanju smo strnili 3 najobširnejše in najbolj znane študije o veganski prehrani za pse, ki jih lahko najdete, da boste dobili čim bolj podrobno predstavo o pasji veganski prehrani.

Študija veterinarke Pie Glorie Semp (2014)

Veterinarka Pia Gloria Semp je preučevala pse in njihove lastnike v Avstriji, Nemčiji in Švici. Sodelujoči v raziskavi so bili pridobljeni s pomočjo oglasov na oglasnih deskah, v veterinarskih ambulantah, prek Facebooka in z ustnim izročilom.

Sodelujoči v raziskavi o veganskih psih so morali izpolniti vprašalnik o svojih izkušnjah z veganskim hranjenjem psov. 20 naključno izbranih psov je nato opravilo še klinični pregled, ki je zajemal tudi test krvi.

Standardizirani klinični pregled je vključeval oceno splošnega zdravja, stanja telesa, kože in dlake, bezgavk, srčno-žilnih vitalnih znakov, dihalnih in prebavnih vitalnih znakov ter ustrezno defekacijo.

S pomočjo hematoloških in biokemičnih testov so raziskovalci ocenili vrednosti magnezija, kalcija, železa, beljakovin, folne kisline, vitamina b12 in karnitina.

Vseh 174 psov, ki so sodelovali v raziskavi, je moralo vsaj zadnjih šest mesecev jesti izključno vegansko pasjo hrano. Zaradi raznolike starosti in načine prehranjevanja, so se sodelujoči psi v povprečju prehranjevali vegansko 2,83 leta.

29 % sodelujočih lastnikov v raziskavi je uporabljalo samo komercialno dostopno vegansko pasjo hrano. 9% jih je uporabljalo samo domačo, preostalih 52% pa je uporabljalo večinoma komercialno dostopno hrano, vendar so jo redno mešali z domačimi sestavinami.

28 lastnikov hišnih ljubljenčkov je po prehodu na vegansko prehrano neodvisno poročalo o svetlejšem in bolj zdravem kožuhu. Nekateri psi, ki so bili na mesni prehrani, pred prehodom na vegansko hrano nagnjeni k težavam s kožo, mastno dlako ipd. niso več kazali znakov dermatoloških težav.

16 lastnikov psov je opisalo izboljšanje vonja kožuha svojih kosmatincev in bolj redno ter lažje iztrebljanje.

Standardizirane klinične preiskave niso pokazale nobenih nepravilnosti, ki bi bile povezane s prehrano... Ko je raziskovalka preučila rezultate krvnih preiskav, je bil pri vseh 20 psih nivo beljakovin v krvi v mejah normale.

V nobenih testiranih parametrih ni opazila razlik ali odstopanj v primerjavi z rezultati psov, ki so se hranili z običajno prehrano. Predvsem pa ni opazila nizke ravni železa in vitamina B12 pri veganskih psih.


Študija g. W. Brown-a in kolegov (2009)

V letu 2009 so Brown in sodelavci raziskovali in objavili rezultate analize 12 sprinterskih Sibirskih haskijev, ki so jih polovico hranili s komercialno pasjo hrano za aktivne pse (n=6), drugo polovico pa s prilagojeno brezmesno pasjo dieto oz. hrano z enakimi hranilnimi vrednostmi (n=6).

Komercialna pasja hrana je vsebovala 43 % perutninske moke, ki je bila v brezmesni enačici nadomeščena s koruznim glutenom in sojino mešanico. Pse so tako hranili 16 tednov, od katerih so 10 tednov redno tekmovali.

Zdravstveno stanje je redno preverjal veterinar, ki ni vedel za raziskavo in različno hrano psov. Veterinar je po pregledu ocenil, da so vsi psi v odličnem fizičnem stanju. Nobeden ni bil anemičen ali imel kakršnihkoli drugih zdravstvenih težav.


Študija organizacije PETA (1994)

Ameriška organizacija PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je leta 1994 objavila rezultate sistematične raziskave 300 brezmesno hranjenih psov iz 33 različnih ameriških in kanadskih krajev.

Psi so bili različnih starosti, vse od mladičkov pa do 19 let starih psov, različnih pasem in različnih spolov. 65,3 % psov (196/300) je bilo veganov, preostalih 34,7 % (104/300) pa vegetarijancev.

Na omenjeni prehrani so bili vse od 2 let pa do več kot 9 let, s povprečjem 5,7 let. Ugotovili so, da je bilo več kot 80 % psov na veganski ali vegetarijanski hrani med 50 % in 100 % njihovega življenja ocenjenih kot »dobrega« ali »odličnega zdravja«.


Zaključek

Upamo, da so vam obširne raziskave pomagale premagati kakršnekoli dvome o veganski pasji prehrani, kajti ob nadzorovani hrani in pravilnem pristopu lahko svojim psom ponudite vsaj enako zdrav in slasten veganski obrok ;)