Ali so psi lahko vegani?

Že kar nekaj časa je veganstvo v porastu in prav tako veganstvo med psi. Prav tako je vedno več ponudnikov veganske pasje hrane, zato se vas najbrž veliko sprašuje, ali je pes lahko vegan?

Odgovor je DA, psi se lahko normalno prehranjujejo vegansko, ne glede na to, ali jih želite hraniti z mokro ali suho vegansko hrano. Treba pa je omeniti, da je prehrano vašega ljubljenčka treba vzeti resno in izbrati ustrezen način prehranjevanja z regulirano vegansko prehrano.

To pomeni, da mora vsakodnevno zaužiti dovolj hranilnih snovi, med katere spadajo beljakovine, aminokisline (predvsem L-karnitin in Tavrin), vitamine, minerale in drugo, kar bo poskrbelo za dobrobit vašega kosmatinca.

Tudi znanstvene raziskave potrjujejo ustreznost veganske prehrane pri psih. Povzetke treh smo zapisali v ločenem zapisu, ki ga najdete tukaj: Študije o veganski prehrani za pse

Naj vas opozorimo, da je pred kakršnokoli večjo spremembo v pasji prehrani dobro vprašati veterinarja ali kakšnega drugega pasjega strokovnjaka (nutricionista) o trenutnem zdravstvenem stanju vašega ljubljenčka in njegovem prehranjevanju.

Popolnoma razumemo, da vam je zdravje vašega ljubljenčka nadvse pomembno, zato je dobro, da ugotovite, ali je zanj veganski način prehranjevanja pravi. Da pa boste lažje ugotovili, kako preklopiti na vegansko hrano za pse, smo zapisali več v nadaljevanju članka.


Prednosti veganske pasje hrane

Tako kot pri ljudeh lahko tudi pri veganski prehrani psa opazimo določene prednosti in izboljšanja.

Pri psih na veganski prehrani so lastniki velikokrat opazili naslednja izboljšanja*:

  • Zmanjšanje alergij
  • Izboljšanje imunskega sistema
  • Izboljšanje težav s kožo in ostalih sprememb na kožuhu
  • Zmanjšana možnost artritisa in podobnih bolezni
  • Driska
  • Slab zadah
  • Prekomerna teža in zamaščenost
  • In še veliko več


*Zapisane ugotovitve niso znanstveno dokazane in temeljijo le na pričevanjih mnogih zadovoljnih uporabnikov veganske pasje hrane širom sveta.


Potencialne nevarnosti pri veganski prehrani psov

Tako kot je veganska hrana za pse lahko koristna, je lahko v določenih primerih tudi nevarna. O nevarnosti govorimo, ko veganska hrana za pse ne vsebuje vseh potrebnih hranljivih snovi, ki jih naši kosmatinci potrebujejo v svojem vsakdanu.

Bodite pozorni, da je veganska pasja hrana, ki jo kupujete, označena kot “popolna hrana”, “uravnotežena hrana”, “popolna krmna mešanica” ipd. Pomembno je, da gre za dejansko hrano in ne le dodatek.

Le popolna hrana vsebuje vsa potrebna hranila, ki jih veganski pes potrebuje. V nasprotnem primeru gre le za prehranska dopolnila, ki ne nadomestijo pasje hrane, ki ste jo uporabljali do sedaj. Pod to spada vse, kar je zapisano kot “prehransko dopolnilo”, “prehranski dodatek”, “dopolnilni krmni proizvod”, “prigrizek”, “priboljšek” in podobno.

Nevarno je lahko tudi, če psu kuhate domačo vegansko hrano.

Če želite psu kuhati vegansko, je priporočljivo, da se zelo podrobno pozanimate o hranilni vrednosti sestavin, ki jih uporabljate, saj lahko mimogrede nenamenoma izpustite oz. nevede izključite iz prehrane kakšne nujno potrebne hranljive snovi.

Zelo priporočljivo je, da psu sami skuhate le del obroka, preostalo pa zapolnite z nadzorovano vegansko hrano (mokro ali suho). Če želite celotne obroke kuhati sami, pa je priporočljivo, da jedem dodajate prehransko dopolnilo, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ki jih z doma kuhano hrano pes ne more pridobiti.

Če se počutite sposobne in se želite poglobiti v sestavine, ki jih vaš pes potrebuje pri prehrani, pa nas zelo veseli, da ste željni narediti korak naprej in mu privoščiti najboljše sestavine ;)



Kako hraniti pse vegansko in ohranjati njihovo zdravje

Kot smo že omenili, mora veganska pasja hrana vsebovati vse potrebne hranljive snovi za vašega psa.

Poleg L-karnitina in tavrina so nujno potrebne tudi ostale sestavine, med katere spadajo seveda beljakovine (ni potrebe, da so živalskega izvora, saj jih ostale veganske sestavine prav tako vsebujejo v več kot zadostnih količinah), baker, cink in številna druga hranila.

Nekaj sestavin in pokazateljev ustrezne prehrane:

  • Raven cinka in različnih vitaminov se kaže na kožuhu in imunskem sistemu. Priporočljivo je, da izberete nadzorovano hrano z vsemi potrebnimi sestavinami.
  • Ustrezna oskrba s kalcijem in fosforjem je ključna za zdravje kosti.
  • Jod vpliva na aktivnost ščitnice, zato mora biti v optimalnih vrednostih.
  • Idealno razmerje med kalcijem in fosforjem je 1,3:1.

Kljub temu, da je na trgu veliko mešanic, je zanimivo, da veliko ali pa kar večina lastnikov psov sploh ne pomisli na posamezne sestavine in hranljivost običajnih mesnih briketov in mokre hrane.

Veganski psi

Veganska pasja hrana je le bolj pod drobnogledom, saj je še zmeraj nekaj zelo novega in neobičajnega, kljub temu, da je lahko v zelo veliko primerih sestava boljša in bolj blagodejna za psa kot katera druga hrana.


Miti o veganski pasji prehrani

Ali ste vedeli, da je Bramble, najstarejši pes na svetu bil vegan, ki je leta 2002 prejel Guinessov naslov za najstarejšega psa s starostjo 27 let?

O veganstvu nasploh po svetu kroži kar nekaj mitov, predvsem da je veganstvo nezdrav oz. škodljiv način življenja. Tako kot pri drugih načinih prehranjevanja je tudi pri veganstvu najbolj pomembno to, da ima posameznik uravnoteženo prehrano z vsemi potrebnimi sestavinami. In enako je pri psih.

Spodaj smo zajeli nekaj najbolj pogostih in najbolj zanimivih mitov, ki krožijo o veganskih prehrani za pse:

  • Psi potrebujejo meso, da preživijo! Tole ne bo držalo – potrebujejo beljakovine, ki pa jih lahko pridobijo v ustreznih količinah iz ostalih rastlinskih sestavin.
  • Mediji so opravili izjemno delo, ko so povezali volkove in pse kot bližnje sorodnike. Vendar pa to ne pomeni, da so potrebe enake. Ker so volkovi in psi bližnji sorodniki, naj bi imeli iste prehranske zahteve. To pa ne drži. V več kot 10.000…V več kot 10.000 letih razvoja, se je pasje telo spremenilo, tako da je sedaj njihova prebava veliko bolj primerna za brezmesne obroke.
  • Veganski pes ni zdrav pes. To je med vsemi miti eden največjih nesmislov. Veganski psi so lahko enako ali celo bolj zdravi kot ostali, dokler le izberete kvalitetno in uravnoteženo vegansko prehrano zanje. Tako kot se lahko ljudje ne glede na dieto slabo ali dobro prehranjujemo, se lahko tudi psi…
  • Meso = proteini. Dejstvo je, da psi potrebujejo proteine oz. beljakovine za preživetje, vendar je popolnoma vseeno, ali dobijo beljakovine iz mesa, ali iz ostalih sestavin kot so leča, fižol, grah in še veliko ostalih…
  • Veterinarji verjamejo, da je veganska pasja prehrana škodljiva. Tudi to je mit. Dejstvo je, da obstaja veliko več študij o mesni prehrani za pse, to pa še ne pomeni, da je edino ta primerna.. Vsak veterinar, ki je vsaj malo odprtega duha, bo pregledal sestavine veganske pasje hrane in si nato ustvaril mnenje brez predsodkov. Seveda nobena prehrana ni pisana na kožo vsem, zato pa ponavljamo, da je ključno spremljati zdravstveno stanje vašega kosmatinca.
  • Veganstvo je nasilje nad živalmi. Te izjave sicer ne razumemo, vendar je prav, da se je dotaknemo. V nobenem pogledu ne vidimo, kako in zakaj bi bilo veganstvo nasilje nad živalmi, prej ravno obratno. S kvalitetno in certificirano vegansko pasjo hrano lahko zagotovimo psom vse potrebno za zdravo življenje, kjer niti med proizvodnjo in predelavo ne trpi nobena žival.
  • Psi so mesojedci. Še Evropsko združenje proizvajalcev hrane za male živali (FEDIAF) je zapisalo, da so psi vsejede živali (omnivori), ki se lahko ob uravnoteženi prehrani brez težav prehranjujejo brezmesno
  • Če vas zanima še več znanstvenih dejstev o prebavi in presnovi psov, si lahko preberete članek ameriške strokovnjakinje za rastlinsko prehrano za pse: https://www.plantpowereddog.com/relax-dogs-are-omnivores-not-carnivores/


Kako začeti uvajati vegansko pasjo hrano

Uvajanje veganske pasje hrane se ne sme zgoditi čez noč, saj ne želimo preveč zmesti pasjega želodca. Tako kot z vsemi spremembami v prehrani je tudi z vegansko potrebno začeti postopoma.

Mešanje veganske hrane z obstoječo

Priporočljivo je, da začnete z mešanjem veganske in obstoječe hrane v razmerju ⅓ veganske in ⅔ obstoječe. Čez 5–10 dni dvignite delež veganske hrane na ⅔ in obdržite le še ⅓ prejšnje hrane. Nato čez 5–10 dni popolnoma preklopite na vegansko hrano.

Bodite pozorni na kakršnekoli spremembe v prebavi in počutju psa. Če se pojavi driska, ima morda bolj občutljiv želodec in je potrebno količine dodajati v manjših odmerkih, recimo po 10 %, in ne po ⅓.


Zaključne misli

Veganska pasja hrana je za pse primerna, če upoštevate vse smernice za zdravje psa. V primeru kakršnihkoli pomislekov se posvetujte s strokovnjakiti, saj bomo tako vašim kosmatincem skupaj zagotovili zdravo življenje.

Veseli nas, da ste prišli do zaključka članka. To pomeni, da vas veganska pasja hrana zanima in mi smo tu, da vam razširimo obzorja :) Bodite pazljivi, da kupite le najboljšo in nadzorovano hrano.

Za vas smo pripravili ponudbo ustrezne veganske pasje hrane in priboljškov, ki si jo lahko ogledate TUKAJ.

Med najbolj priljubljenimi sta vsekakor Yarrah Organic Vega Wheat-free in Vegdog Green Crunch (oboje briketi).

Če imate še kakšna dodatna vprašanja pa kar komentirajte ali nam pišite, saj smo vam vedno na voljo ;)